معرفی انواع مغار و کاربرد آنها

انواع مغار

مغارها از جمله ابزار پر کاربرد در صنایع چوب میباشد که در تمام هنرهای چوبی از جمله کنده‌کاری در درودگری و مبل سازی  و در حرفه‌هایی همچون منبت کاری،خراطی و… نیز انواع مختلف مغار کاربرد دارد. مغارها در انواع مختلف و در سایزهای متنوع در بازار موجود است.

مدتی پیش سوالی پرسیده شد که شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد؛ سوال:تفاوت مغار و اسکنه چیست؟در پاسخ به این سوال باید گفت که در فرهنگ لغت کلمه انگلیسی “chisels” به نام “اسکنه” ترجمه شده است؛اما در ایران درودگران و تمامی کسانی که با این ابزار سرو کار دارند اصطلاح مغار را به کار میبرند و اصطلاح اسکنه را برای نوعی از مغار که بیشتر در کام کنی استفاده میشود به کار برده و گمان میکنند که مغار و اسکنه با هم تفاوت دارند.

به طور کلی مغارها را میتوان به ۴ گروه تقسیم کرد
*مغارهای منبت
*مغارهای مشتی
*مغارهای چاقویی
*مغار های خراطی

مغار منبت:این گروه از مغارها دارای دسته های بلند پلاستیکی یا چوبی می باشند که می توان با وارد کردن ضربات چکش به روی آن،چوب را کنده کاری نمود.در واقع این مغارها مناسب برای منبت و پیکرتراشی می باشند و سری آن ها بر اساس شکل و میزان بار برداری به چند عنوان نام گذاری می شوند:

مغار تخت:لبه آن کاملا تخت،یک سمت پخ و سمت دیگر دارای زاویه می باشد.کاربرد آن برای انداختن خط های صاف و برداشتن بار زیادی زمینه می باشد.

 

مغار نیم باز:لبه آن دارای انحنای ملایمی است و برای برداشتن بار کمی از روی چوب و فرم دهی های ملایم کاربرد دارد.

 

مغار گلویی یا گیلویی:کمی شبیه به نیم باز بوده اما دهانه آن دارای خمش بیشتر و به شکل نیم دایره است و برای برداشتن بار عمیق تر از سطح چوب استفاده می شود.

 

مغار شفره:دهانه آن به شکل ۷ می باشد و برای خط انداختن و جدا کردن لبه دو سطح از هم و … کاربرد دارد.زاویه مغارها معمولا از ۲۰ تا ۳۵ درجه می باشد و شماره گذاری آن ها به صورت میلیمتر و شامل اعداد زوج می باشد.

 

مغار کام کنی(سرکج):این مغارها همانطور که از نام ان پیداست در کام کنی و ایجاد اتصالات کام و زبانه کاربرد دارند.

اسکنه نجاری

 

مغارهای مشتی:این گروه مغارها دارای دسته های کوتاه تر و ظریف تر می باشند که اغلب چوبی و به صورت خیلی ظریف قلمی یا کمی حجیم (گلابی شکل ) است که در کف دست جای می گیردو به جای ضربات چکش با فشار دست کنده کاری می کند.این مغارها بیشتر در منبت ، منبت مشبک و ظریف کاری هایی در پیکرتراشی استفاده می شوند و بر اساس نوع انحنای گلوی آن ها به سه دسته تقسیم می شوند :

مغارهای قاشقی:گلوی آن ها دارای انحنای زیاد می باشد و مغارهای این دستی به نام مغار مشتی قاشقی تخت ، گیلویی ، شفره و … نام گذاری می شوند .

مغارهای خم:گلوی آن ها دارای خمیدگی زیاد بوده و کاملا به صورت کج یا خم می باشد.

مغارهای تخت یا ساده:گلوی صاف و کوتاه داشته و به همان نام های مغارهای منبت نام گذاری می شوند.

مغار قلمی

 

مغارهای چاقویی:این مغارهای دسته های چوبی و کوتاه شبیه مغارهای مشتی داشته و لبه هایی به شکل انواع چاقو دارند که در فرم های مختلف برای تراشیدن و منبت کاری های بسیار ریز و ظریف کاری ها و تراشیدن دسته قاشق و … استفاده می شود.

 

مغارهای خراطی:این مغارها غالبا دارای دسته های چوبی و از لحاظ ارتفاع و قطر در قسمت دسته و لبه نسبت به مغارهای دیگر بزرگتر و قطورتر بوده و معمولا با قرار گرفتن به روی بخشی به نام پایه ، چوب در حال چرخش در دستگاه خراطی را برش داده و فرم می دهند.

اگرچه انواع دیگری متناسب با کاربردی مشخص وجود دارند که توسط خراط کار و سازنده مغارها طراحی و ساخته می شوند.

http://www.najjarekochak.ir/wp-content/uploads/drechseleisensatz-303390-1.jpg

 

* در کنار این گروه ها ، مغارهای دیگری نیز وجود دارند که از آن ها برای کاربردهای مشخص استفاده می شوند مانند مغارهای مخصوص ساخت ساز تار و مغارهای کاسه تراشی و قاشق تراشی که جزو گروه مغارهای قاشقی و چاقویی می باشند.

 

 

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید برای دوستانتان

عباس جمالی

281 مطلب منتشر شده

کارشناس و متخصص صنعت چوب و مبلمان/نویسنده و مدرس رشته طراحی و تولید مبلمان

درباره این مطلب نظر دهید !

ثبت نام کلاس‌های حضوری آموزشگاه