آشنایی با لیسه چوب+لیسه سازی
واقعیت بگم جدیدا لیسه کسی نمیشناسه و جزو یکی از ابزار کم مصرف در نجاری شده و نکته مهم و فوت رنگ کاری مبلمان همین ابزار است.نکاتی در همین مبحث وجود دارد به طور مثال بعد سنباده زدن سطح قطعات مبلمان چوبی تمام رنگ کاران سریعا شروع به اعمال رنگ میکنند اما توجه داشته باشید هنوز سطح چوب شما کاملا هموار نشده است با استفاده لیسه می توانیم سطحی صاف مانند سطح شیشه ایجاد کنیم و کیفیت رنگکاری و همچنین زیبایی مبلمان چوبی را بالا خواهد برد.لیسه فقط روی سطح چوبهای پهن برگ مانند:راش،گردو،چنار،بلوط وغیره بهتر عمل می کند.توجه داشته باشید می توانیم از آن برای چوب سوزنی برگ(کاج-نرادو…)استفاده کنیم اما نتیجه مطلوبی حاصل نمیشود.
نکته بسیار مهم قبل و حین استفاده از لیسه نجاری این است که به تیز بودن آن توجه کنید.شاید در نظر بگیرید که فرایند تیز کردن لیسه کمی وقت گیر است اما در این پست نجارکوچک اصول صحیح لیسه سازی و تیز کردن لیسه را آموزش خواهیم داد.
در نگاه اول به لیسه فکر میکنید که یک تکه ورق فلزی معمولی است اما هنگامی که به لبه آن با انگشت دست بزنید حالت”پخ”بر روی لبه آن احساس میکنید و در کل فرایند باربرداری با همان”پخ”انجام می شود،در صورتی که در رندههای نجاری باربرداری با زاویه تیغه و زاویه قرار تیغه در کوله رنده صورت میگیرد که اگر مطالعه نکردید اینجا کلید کنید.برای ایجاد این حالت پخ(تیزی)برای اولین بار یا جهت ایجاد دوباره پخ یا همان تیز کردن لیسه،ابتدا لیسه را به گیره روی میزی محکم استقرار دهید و نکته بسیار مهم در بستن لیسه به گیره این است که حتما به فک گیره لقمه چوب چسبانده شده باشد.با استفاده از سوهان تخت{از نوع آج یک طرفه مایل}پخ قبلی را حذف کنید.برای این کار ابتدا سوهان را در دست راست گرفته،طوری که انگشت شست یا انگشت سبابه روی دسته و چهار انگشت دیگر قسمت پایین دسته را گرفته باشد و با کف دست یا شست سوهان را روی لبه لیسه با زوایه قائمه حرکت دهید.
در ادامه برای اینکه پلیسه ایجاد شده از فرایند سوهان کاری بر روی لبه لیسه و جهت از بین بردن این پلیسهها ابتدا با استفاده از سنباد نرم که حتما بر روی سنگ یا شیشه چسبانده شده باشد.علت:سطح و گوشه لبه لیسه گونیا باشد،و مانند تصویر زیر پلیسه را از بین ببریم.
آزمایش:حال میزان تابیدگی و کمانی شدن لیسه را تست کنیم و اگر این میزان کمی بیشتر از حد استاندارد بود باید لیسه تنظیم شود(میزان استاندارد1تا 2درجه).برای این کار ابتدا لیسه را بر روی سطح کاملا صاف قرار داده و چند باری با استفاده پیچگوشی بر روی لیسه حرکت میدهیم تا تابیدگی و کمانی شدن به حداقل برسد.
ایجاد پخ باربرداری:برای شکل دهی”پخ”به مصقل نیاز داریم.لیسه را به گیره محکم بسته و مصقل را با دو دست خود گرفته و با کمی فشار تاکید می کنم کمی فشار یک بار به صورت قائم به سمت خودتان بکشید و این بار مصقل را کمی با زاویه 15درجه تنظیم کنید و با فشار زیاد به سمت خودتان بکشید.مصقل کشی را3بار دیگر تکرار کنید و هر بار لیسه کمی با زاویه بیشتر باشد و پخ لیسه را با انگشت لمس کنید وقتی احساس کردید پخ به وجود امده لیسه شما تیز و آماده شده است.
ست لیسه نجاری:لیسهها با شکل و فرمهای متفاوتی در بازار ایران یافت میشود که برای صاف کردن سطح قطعات قوس دارد و ابزار خورده مورد استفاده قرار می گیرد.
در استفاده از لیسه باید تیغه آن با کمی تقعر به سمت داخل باشد.برای ایجاد تقعر ابتدا لیسه را با دو دسته خود محکم گرفته و انگشتان شست خود را در وسط لیسه بگذارید و به بیرون فشار دهید تا جایی که تیغه کمی خم یا تقعر شود و دقت داشته باشد مرکز خم شدگی یا تقعر لیسه اولین بخش باربرداری به حساب می آید و باید لیسه را به سمت جلو حرکت دهید و اگر کند شد از لبه دوم آن استفاده کنید.
به فیلم زیر توجه کنید آموزش لیسه سازی و لیسه کشی
نویسنده متن:عباس جمالی-کارشناس صنایع چوب
14 دیدگاه
محسن
بهمن 12, 1398 at 22:55جناب جمالی سلام وقتتون بخیر لطف میکنید یه عکس از نمای نزدیک پخ بزارین؟؟ بعد از مسقل چاقو میشه استفاده کرد ؟؟
عباس جمالی
اسفند 21, 1398 at 06:46سلام.عکس پخ داخل مقاله قرار گرفته.مجدد مقاله مطالعه بفرمایید.حتما باید مصقل باشه
نوری
تیر 28, 1398 at 07:23سلام
از زحماتتون متشکرم
تمام مراحل رو انجام دادم
پخ نیفتاد که نیفتاد
عباس جمالی
تیر 30, 1398 at 04:40اگر تهران هستید با شماره تلفن بنده تماس بگیرید تشریف بیارید بنده برای شما بسازم
محمد
تیر 7, 1398 at 23:52سلام لطفا فیلم ساخت رنگ گیاهی را با ترجمه یا زیر نویس بگذارید ممنون
عباس جمالی
تیر 9, 1398 at 04:13به روی چشم
ناشناس
بهمن 2, 1397 at 16:30آقای جمالی بسیار تشکر بابت اشتراک اطلاعات مفیدتون….
عباس جمالی
بهمن 3, 1397 at 09:08سلام.امیدوارم که مطالب برای شما کاربردی بوده باشه
ناشناس
آبان 18, 1397 at 15:10ممنون . بسیار مطلع گشتیم…
عباس جمالی
آبان 18, 1397 at 15:47بسیار خوشحالم از این موضوع
علی
آبان 12, 1397 at 00:18سلام. استفاده از شیشه بجای لیسه بهتر نیست؟ حداقل لازم نیست تیزش کنیم
عباس جمالی
آبان 14, 1397 at 08:08داخل مقاله هم عرض کردم که لبه لیسه باید تقعر یا پخی داشته باشه.اما با موادی مثل شیشه نمیشه تقعر یا پخی ایجاد کرد.
حامد قربانی شریف
تیر 24, 1397 at 16:47سلام از بابت فیلم اموزش تیز کردن لیسه ممنون خیلی عالی بود دقیق از صفر تاصد تیز کردن رو نشون داده دستتون درد نکنه
عباس جمالی
تیر 24, 1397 at 17:12سلام اقای قربانی شریف*هرجا که هستید آرزو می کنم در کنار خانواده شاد و سلامت باشید*خوشحالم مطلب برای شما دوست عزیز کاربری بوده