عنوان آموزش:معرفی ابزارهای اندازه گیری و اندازه گذاری و کاربرد آنها
از اين ابزار ها جهت اندازه گيرى و اندازه گذارى روى کليه ى قطعات کارهاى توليدى و همچنين خط کشى کردن آنها بر اساس يکى از واحدهاى بين المللى استفاده میشود.
1-خط کش فلزی:از اين خط کش بيشتر براى اندازه گيرى طول،خط کشی و کنترل صافی سطوح استفاده مىکنند. کارکردن با اين خط کش در عين حال که ساده است، بايد توأم با دقت نيز باشد.خط کش را به طور مستقيم روى طول مورد نظر قرار دهيد، به طورى که لبهى خطکش عمود بر لبه ى مبدأ اندازه گيرى باشد و تيغه ى خط کش با نرکار زاويه ی 90درجه بسازد.براى جلوگيرى از خطاى ديد، بهتر است از يک قطعه چوب کمکى يا گونيا جهت تکيه گاه سر خط کش در نر کار استفاده کنيد. توجه داشته باشید براى خواندن عدد اندازه بايد دقت کنيد که جهت ديد عمود بر نقطه ى مورد نظر اندازه گيرى باشد تا اندازه گذارى شما دقيق تر انجام شود.
2-خط کش تاشو:باعرضه ى خط کش هاى فلزى و مترها کارکردن با خط کش يا متر تاشو تقريباً از ميان رفته است، اما به هر حال نحوه ى کارکردن با اين متر بدين گونه است که ابتدا آن را به صورت بسته بر روى سطح کار قرار دهيد و سپس به مقدار لازم باز کنيد و عمل اندازه گيرى يا اندازه گذارى را همانند کار با خط کش فلزى انجام دهيد.
3-مترنوارى: متداول ترين وسيله ى اندازه گيرى و اندازه گذارى است و با توجه به نوع اندازه گيرى يا اندازه گذارى بايد به دو صورت با متر نوارى کار کنيد.اولین صورت این است که جهت اندازه گيرى داخلى کار در مواقعى که قطعه کار در جلو،داراى مانعى است بايد قسمت سر نوار متر را بر مانع تکيه دهيد و اندازه را از سر ديگر متر بخوانيد و دومین صورت این است که جهت اندازه گيرى صفحات سر متر را در لبه ى قطعه ى کار طورى قرار دهيد که نوار متر با لبه ى قطعه زاويه ى قائم بسازد؛سپس سر ديگر متر را بکشيد واندازه را بخوانيد يا علامت بزنيد.
4-مترليزری: باتوجه به پيشرفت علم و استفاده از انرژی ليز اين متر که با انرژی ليزر کار میکند نوری متصاعد میگردد که قابل هدايت وکنترل می باشد وسيستم با توجه به طول موج ايجاد شده از نور ليزر اندازه آن را روی صفحه مخصوص نشان می دهد.
5-چرخ اندازه گير:جهت کارکردن با اين وسيله بايد چرخ را از ناحيه ى دسته بگيريد و نقطه ى صفر آن را در ابتداى قطعه مورد نظر قرار بدهيد سپس آن را به آرامى حرکت داده در پستى و بلندى يا سطح قوس دار قطعه به حرکت در آوريد و اگر این چرخ را ندارید می توانید از متر خیاطی استفاده کنید.چرخ اندازه گیر که دو نوع دیجیتالی و معمولی وجود دارد که در نوع معمولی مىتوانيد با يادداشت کردن تعداد دور چرخ به اندازه ى مورد نظر دست يابيد.
6-خط کش تيره دار: اين خط کش در مـواقعى به کار مىرود که بخواهيد تعدادى قطعه چوب با اندازه هاى مساوى در نر و رو قطعات چوبی خط کشی کنید.ترجيحاً براى قطعاتى که کاملاً گونيايى و صاف باشند.تقريباً بيشترين مورد مصرف اين خط کش ها براى خط کشى اتصالات نظير فاق و زبانه،کام و زبانه، نيم و نيم و … است.
7- نقاله مرکب: ساده ترين و معمولى ترين ابزار اندازه گيرى و اندازه گذارى زاويه است. براى کار با اين وسيله ابتدا بايد پايه ى نقاله طرف مستقيم را بر روى لبه ى افقى قطعه کار قرار دهيد به طورى که نقطه ى مرکزى نقاله روى نقطه ى مورد نظر قرار گيرد.اندازه ى زاويه را ازروى محيط نقالـه بخوانيد و به وسيله ى مـداد بـر روى سطح قطعه مشخص کنيد سپس اين نـقـطـه را بـه وسيله ى خط کش بـه نقطه ى مرکزى نقاله وصل کنيد.
8- گونياى تاشو:وسيله اى جهت خط کشى زواياى مختلف در کار صنايع چوب است. نحوه ى کاربرد گونياى متحرک به دو صورت امکانپذير است:اولین صورت این است که زاويه ى مورد نظر را به وسيله ى نقاله مشخص کنيد و دومین صورت زواياى قطعه ای را عيناً بر روى قطعه اى ديگر منتقل و رسم کنيد اما نقاله اى نيز در اختيار نداريد تا مقدار زاويه را اندازه گيرى کنيد.
9- گونياى ساده: يکى از عمومى ترين ابزارها براى خط کشى و گونيا کردن قطعات چوب تحت زاويه ى قائمه گونياى ساده است.دسته و تيغه ى گونياى ساده نسبت به هم ثابت اند. با تکيه دادن دسته ى گونيا به يک نر قطعه ى کار و به وسيله ى يک مداد يا سوزن خط کش مىتوانيد خطوط 90 درجه را نسبت به نر کار در سطح قطعه رسم کنيد
10- گونياى فارسى: تيغه ى اين گونيا نسبت به دسته ى آن تحت زاويه ى 45 درجه ثابت شده است. کار با اين گونيا همانند کار با گونياهاى ديگر است، اما نکته ى قابل ذکر اين است که به وسيله ى اين گونيا مىتوانيد دو زاويه ى مختلف 45 و 135 درجه را رسم کنيد نوعى ازگونياى ساده نيز وجود دارد که هر دو زواياى 45 و 90 را دار است.اين نوع گونيا عموميت بيشترى در کارگاه هاى صنايع چوب دارد.
11- گونياى مرکب :اين گونيا به دليل دارا بودن وسايل مختلف خط کشى،اندازه گيرى و اندازه گذارى مصارف متعددى دارد.اصلى ترين قسمت گونيا خط کش فلزى آن است که شيارى دارد که تمامى وسايل به وسيله ى خار برنجى بر روى آن مستقر مى شود و با آن به کار برده مىشوند.کاربرد خط کش فلزى و نقاله به طور انفرادى مانند وسايل مشابه است. از وسايل ديگر اين گونيا، مرکز ياب است که وظيفه ى اصلى آن مشخص کردن مرکز تقاطع اقطار در قطعات گرد است.
12-گونیا متریک:از این گونیا برای پیدا کردن زاویه های مختلف و کپی کردن یک قطعه مورد استفاده قرار می گیرد که بیشتر نصابان پارکت،کابینت،سرامیک،موازیک و …. استفاده می کنند
13-تزار زاویه سنج:این تزار مانند گونیا تاشو می ماند با این تفاوت که امکاناتی مثل تراز و صفحه نمایش درجه دیجیتالی به آن اضافه شده است.
14-گونیا سه ضلعی آمریکایی:این گونیا جدیدا وارد بازار ایران شده است و متاسفانه به اینچ است و بیشتر نجاران برای کشیدن خط قائم کوچک استفاده می کنند
15-کولیس:از اين وسيله جهت اندازه گيرى ابعاد قطعه کار،نظيرضخامت،عمق شکاف ها،عرض و… درمواقعى که دقت بيشترى جهت اندازه گيرى مد نظر باشد استفاده مى شود.
تهیه و تنظیم: عباس جمالی(کارشناس آموزشی رشته صنعت چوب و مبلمان)
پینگ بک :آشنایی با انواع پرگار نجاری و کاربرد آنها |
پینگ بک :معرفی انواع اتصالات چوبی(نجاری) سری دوم
Hello, I enjoy reading through your post. I like to write a little comment
to support you
It’s the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
I have learn this post and if I may I desire to recommend you few attention-grabbing things or suggestions.
Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.
I desire to read even more issues approximately it!