خیلی وقته سوالاتی در مورد رنگ کاری ام دی اف و نئوپان خام توسط همراهان نجار کوچک دریافت میکنم! گاهی اوقات به این فکر میکنیم که رنگ کابینت، میز تلوزیون، کمد یا وسایل چوبی منزل که با ام دی اف و تخته خرده چوب(نئوپان) خام ساخته شده است یا در حال تولید محصول خاصی هستیم و بر اساس سفارش مشتری باید رنگ آمیزی کنیم.مرحله به مرحله تمام جزئیات را به دقت بخوانید و در عمل اجرا کنید.
●مرحله اول: از رنگ فروشی بتونه فوری سفید مخصوص چوب با کد 1019 و تینر فوری 10000تهیه کنید.
●نکته :دقت بفرمایید به جای بتونه فوری سفید مخصوص چوب کد 1019 می توانید تمام مراحل را با رنگ آستری سفید فوری انجام دهید و بعد رنگ نهایی را اعمال کنید.
●بتونه فوری سفید مخصوص چوب کد 1019 چیست؟بتونه فوری چوب مانند سیلر برای پوشش سطوح ام دی اف خام و نئوپان های خام مورد استفاده قرار میگیرد.که سطح تخته را بطور کامل میپوشاند و هیچ حفره،شیار،ترک و… در سطح ام دی اف خام، نئوپان خام و حتی چوب باقی نمیگذارد.
■بتونه فوری در 5 دقیقه در دمای 25 درجه سانتیگراد به صورت سطحی خشک شده و تا خشک شدن نهایی حدود 15 دقیقه طول میکشد.
■هر یک لیتر بتونه فوری 14 متر مربع با ضخامت 50 میکرون را پوشش میدهد.
■بتونه فوری و آستری فوری قابلیت سنباده خوری دارد.
■حلال بتونه فوری و آستری فوری تینرهای فوری مرغوب می باشد.
■بتونه فوری و آستری فوری به وسیله پیستوله رنگ پنوماتیکی اعمال می شود.
●مرحله دوم: یک عدد بتونه همه کاره پایه آب تهیه کنید.برای شروع نر و سطح صفحات نئوپان خام یا ام دی اف خام را اگر جای پیچ، میخ، درز و … دیده میشود را با کارتک و لیسه بتونه کنید و بعد از گذشت تقریبا 15 دقیقه بتونه اعمال شده، خشک میشود و در نهایت با سنبادههای شمارهی 220 , 600, 800 و 1000 به ترتیب سطح صفحات را سنباده کاری کنید.
●نکته:قسمتهایی که بتونه همهکاره را اعمال کردید،باید بیشتر سنباده بزنید تا اضافات بتونه پاک شود و مابقی قسمتها را بخاطر از بین رفتن پرز ام دی اف که اصولا با چشم غیر مسلح قابل دید نیست با دقت و حوصله فراوان سنباده بزنید؛ در غیر این صورت در پایان رنگ کاری کیفیت مطلوبی حاصل نخواهد شد.
●مرحله سوم:پس از اتمام سنباده کاری گرد و خاک را از سطح نئوپان یا ام دی اف به وسیله باد پاک کنید.
●مرحله چهارم:مقداری از بتونه فوری سفید را با تینر فوری 10000 رقیق کنید و با استفاده از پیستوله بر روی سطح صفحات خام اسپری کنید.
■نکته:در یک نوبت هرگز بتونه فوری مشخص نمیشود.ابتدا یک دست اسپری کنید؛ حدودا سه دقیقه صبر کنید و دست دوم را اعمال کنید.
■نکته:بتونه فوری سفید را باید با فشار باد نسبتا زیاد و خروجی رنگ کم توسط پیستوله اسپری شود.استادکاران رنگکار چوب به این روش اصطلاحا “پودری پاشی” میگویند.اگر زمان و دقت زیادی برای تنظیم این مبحث بگذارید، کیفیت و عمر مفید قطعه کار بالا تر خواهد رفت.
■نکته مهم☆:بتونه فوری سفید را بیش از 5 یا 6 دقیقه نمیتوان داخل مخزن رنگ پیستوله رها کرد.چون بشدت ته نشین خواهد شد.گاهی اوقات مجبور خواهید شد کل پیستوله را باز کنید و ساعتها وقت و کلی تینر جهت تمیز کردن پیستوله مصرف کنید.
■چگونه زمان بخریم؟اگر در حین رنگ کاری نیاز دارید بیش از 5 یا 6 دقیقه توقف داشته باشید،ابتدا مخزن پیستوله را از بتونه فوری خالی کنید و بعد پیستوله را مانند تصویر زیر از بغل بر روی زمین قرار دهید.
■نکته:در حین پاشیدن هر وقت بتونه فوری داخل مخزن پیستوله به اتمام رسید و نیاز دارید مجدد بتونه فوری داخل پیستوله بریزید حتما باید بتونه را داخل قوطی خوب بهم بزنید.چون این محصول بسرعت و بشدت ته نشین شده و تمام اثر مطلوب بتونه فوری در همان گِلی است که ته نشین شده.دقت بفرمایید تا زمانی که قسمت تَه نشین شده کاملا توسط هم زدن و تینر فوری حل نشود به هیچ وجه نباید بتونه فوری را داخل مخزن پیستوله وارد کرد.
●مرحله پنجم:پس از اتمام نوبت اول و گذشت زمان 10 تا 15 دقیقه بتونه اجرا شده خشک میشود.با دقت سطح کار را بررسی کنید و قسمتهایی که قبلا بتونه همه کاره اعمال کردید و اگر مجدد نیاز دارد حتما بتونه همهکاره را اعمال کنید.
■علت بتونه کاری(بتونه همه کاره) مجدد این است که چون بتونه همه کاره یا بتونه همرنگی چوب با ترکیب آب ساخته شده و پس از خشک شدن حجم آن کم شده و به سمت داخل فروکش میکند(در اصطلاح اساتید رنگکار چوب میگویند:” تو میکشه”)به همین دلیل باید دومرتبه بتونه کاری با کارتک و لیسه انجام شود.
●پس از خشک شدن بتونه همهکاره با همان سنباده که اولین مرحله استفاده کردید(به اصطلاح اساتید رنگکار می گویند:سنباده از کار درآمده)کل کار را سنباده بزنید.دقت کنید آن قسمتهایی که بتونه همهکاره دارد را یک مقدار بیشتر سنباده کنید.
■ به دلیل اینکه ماهیت بتونه فوری زِبر بوده،مابقی قسمتهارا با دقت و حوصله فراوان سنباده کنید.اگر سنباده کاری کل سطوح با دقت انجام نشود، برجستگی بتونه فوری که شباهت به نوعی پُرز دارد، نمیگذارد دستهای بعدی به خوبی بر روی سطح کار اعمال شود. پس حتما حتما به خوبی کل کار را سنباده کنید تا کاملا سطح کار نرم و صیقلی شود.
●مرحله ششم:پس از اتمام سنباده کاری به وسیله باد گرد و خاک روی کار را پاک کنید و مجددا” یه دست بتونه فوری بپاشید.در نظر داشته باشید اگر از قبل بتونه فوری رقیق شده دارید باید خوب هم بزنید تا مواد ته نشین شده بتونه کاملا در قوطی حل شود.رسوبات ته نشین شده بتونه فوری خیلی سفت و محکم بوده و باید برای از یک چوب ضخیم یا همزن فلزی رنگ استفاده کنید و گاهی اوقات معادل 15 تا 20 دقیقه طول میکشد تا بتونه فوری حل شود.پس حتما باید انجام بدهید.
●بعد از این مرحله مجدد سطح کار را بررسی کنید اگر نیاز به بتونه همهکاره دارد مجدد بتونه همهکاره را اعمال کنید و سطح کار کامل سنباده بزنید و مجدد بتونه فوری را با پیستوله اسپری کنید.اگر نیاز ندارد، فقط تمام سطح کار را سنباده بزنید تا نرم و صیقلی شود.
●مرحله آخر:میتوانید از انواع رنگهای مختلف برای رنگ سفید نهایی نئوپان یا ام دی اف خام استفاده کنید؛ ولی از آنجایی که میخواهیم یه کار سفارشی و بدون عیب و با کیفیت خیلی بالا داشته باشید به رنگ فروشیهای اتومبیلی مراجعه کنید و از فروشنده بخواهید به مقدار نیازتان رنگ سفید 21 را با هاردنر ترکیب و رقیق کند. در نهایت با پیستوله بر روی سطح کار اسپری کنید.
●تمام فروشندگان رنگ اتومبیلی رنگ را خودشان برای شما ترکیب و آماده می کنند اما اگر تمایل دارید خودتان انجام دهید مراحل ترکیب به این صورت است که 100 قسمت رنگ ، 50 قسمت هاردنر251 (خشک کن) ، 10 تا 30 قسمت تینر 2181 که غلظت آن بین 15 تا 17 ثانیه در دستگاه غلظت سنج (دین کاپ 4) در دمای 23 درجهی سانتی گراد باشد را با هم ترکیب نمایید . سپس ترکیب حاصل شده را 2 تا 3 مرتبه با فاصلهی زمانی 10 تا 15 دقیقه ( که در هر ضخامت فیلم خشک شده آن بین 20 تا 30 میکرون باشد ) اسپری کنید.
●نکته مهم:این آموزش برای رنگ سفید است.رنگ نهایی بیانگر انتخاب طیف رنگی بتونه فوری و آستری فوری میباشد.
●برای انجام این کار فرد مورد نظر باید توانایی رنگ کاری چوب با پیستوله را داشته باشد.
•این متن کاملا تئوری بوده(نظریه یا تئوری در واقع نوعی تفکر اندیشمندانه است که قابل بسط و توضیح دادن باشد. تئوری مجموعه پیشنهادهایی را در مورد متغیرها ارائه میکند و تصویر منظم و مدونی از پدیدهها و همبستگی آنها به نمایش میگذارد.)
■از اساتید درخواست داریم تجربیات خود را در همین موضوع در قسمت دیدگاهها درج کنند.
فیلم آموزش رنگ کاری چوب با تدریس استاد فرجی اینجا کلیک کنید
29 دیدگاه
محمد
دی 4, 1399 at 16:23سلام وقتتان بخیر ای کاش اموزش رو بصورا ویدیو هم بذارید که کامل از جریان کار باخبر شد ممنون
میلاد
خرداد 14, 1399 at 18:03سلام عرض ادب استاد
منظورتون استفاده از رنگ سفید ماشینی همون رنگ چوب یانه؟
و برا رنگ طلایی بعد از پاشیدن پودر طلایی رو کار و دست اخر پاشیدن پلی استر روی طلایی رنگ طلایی تغییر میکنه رو به طلایی میره؟
عباس جمالی
تیر 9, 1399 at 10:53سلام.خیر رنگ چوب نیست.پودر طلا با پلی استر یا کیلر مخلوط کنید به کار بزنید.
امیر
خرداد 3, 1399 at 19:21سلام
وقت بخیر
خیلی ممنون از توضیحات کاملتون
این استری منظورتون همون آستر هستش ؟
عباس جمالی
خرداد 4, 1399 at 16:09سلام.بله دوست گلم
بابا محسن
اردیبهشت 28, 1399 at 19:19سلام و دست مریزاد
من متوجه نشدم که اگر رنگی غیر از سفید ،مثلا آبی، منظور باشه، چه مراحلی تغییر میکنه؟ ممکنه توضیح بدید؟
عباس جمالی
اردیبهشت 31, 1399 at 08:36مراحل تغییر نمیکنه.فقط رنگ تغییر میکنه و رنگ استری
علیرضا
اردیبهشت 23, 1399 at 15:13بسیار عالی، میشه بتونه فوری یا رنگ سفید فوری رو با پودر معدنی رنگی کنیم؟ چون دیر به دیر و کم کار میسازم، واقعا نمیشه همه جور رنگ خرید و نگه داشت
عباس جمالی
اردیبهشت 31, 1399 at 08:43سلام.مشکل نداره حل کنید.فقط حتما بعدش از صافی رد کنید
طاهر مرادی
اردیبهشت 18, 1399 at 19:09سلام.تشکر ویژه از جناب جمالی بابت سایت خیلی خوبتون. بنده تازه کار هستم و یه سوالی دارم. من میخوام با ام دی اف خام میز درست کنم و رنگشون بزنم.سوال من اینه که اگه بخوام مثلا رنگ آبی بزنم باید بتونه فوری همون رنگ رو بزنم؟؟ اگر رنگ نهایی من ترکیبی بود تکلیف چیه. و اینکه این بتونه هایی که گفتین چه مارکی هستن. البته میدونم که تبلیغ کردن درست نیست.ولی شهر ما رنگ فروشی درست درمون نداره.مجبورم سفارش بدم.یا برم مرکز استان بخرم. ممنون میشم اگر راهنمایی بفرمایید
عباس جمالی
اردیبهشت 31, 1399 at 08:55سلام.مشکلی نداره از همون بتونه فوری سفید یا رنگ دلخواه تون مثلا ابی از استری فوری ابی استفاده کنید.بتونه همکاره برند خاصی مد نظرم نیست می تونید از هر برندی استفاده کنید
محمدرضا محمدعلیها
فروردین 10, 1399 at 09:57سلام
استاد میشه رنگ های اکرلیک پایه آب رو آموزش بدید
عباس جمالی
فروردین 14, 1399 at 07:20سلام.به روی چشم
مجتبی
اسفند 25, 1398 at 08:45سلام بعضی از برند های ورق کارتون رو خراب میکنه ترجیح برای ورق خام برند های کاستامانو و ادونس هستن و در صورت دسترسی نبودن ونچای بد نیست به هیچ عنوان از برند هایی که دانسیته پایین دارن استفاده نکنید چون نتیجه نهایی بد باعث از بین رفتن همه زحمات دوستان نشه انشاالله
محمد مهدی جوادنیا
اسفند 24, 1398 at 12:55سلام مراحلی که آقای جمالی برای رنگ کاری گفتن کامل بود 👍👍 از این روش برای رنگ امیزی مبل و هر نوع کار چوبی و ام دی اف خام به کار میره در صورتی که بخواین رنگ پوششی بزنین.در مورد کارهایی که منبتکاری دارن به جای رنگ 21 که نیازی به کیلر نداره باید از رنگ سفید اتومبیل استفاده کنین و بعد از رنگکاری منبتها با طلایی یا هر رنگ دیگه کیلر ماشین رو دست اخر روش بزنید البته میتونین از پودر صدفی تو رنگ سفیدتون هم استفاده کنین
سید حسین کاظمی
اسفند 24, 1398 at 12:46سلام.من چند سالی میشه در اصفهان رنگ کاری مبلمان انجام میدم.هم با بتونه فوری هم با آستری فوری برای مشتری هامون انجام دادم و تمام مراحل که درج کردید کاملا خود بنده تجربه کردم.
اگر امکان پذیره در مورد رنگ پلی یورتان سفید بر روی mdf هم یک آموزشی قرار بدهید.سپاس از لطف شما آقای جمالی
مدنی
اسفند 24, 1398 at 10:00سلام آقای جمالی این عکس خودت است؟
عباس جمالی
اسفند 24, 1398 at 12:39سلام.بله
مددی
اسفند 24, 1398 at 09:55با سلام و احترام
بابت مطالب خوب و مفید ممنون. دست مریزاد عالی است.
آیا بتونه فوری را که با تینر رقیق کردیم را با فرچه یا پارچه تنظیف میشود کشید؟
حتما پیستوله نیاز است؟
عباس جمالی
اسفند 24, 1398 at 12:38سلام.تاکید دارم برای کار بی عیب و سفارشی حتما از پیستوله استفاده کنید اما اگر ندارید از قلم مو و برای رنگ نهایی از غلطک رنگ استفاده کنید
مهیار محسنی
اسفند 23, 1398 at 20:18سلام چرا بجای بتونه فوری استر اوپکس رو روی ام دی اف خام یا نئوپان اعمال نمیکنید
عباس جمالی
اسفند 24, 1398 at 05:42سلام.لطفا تجربه تون در مورد استر اوپکس به طور کامل در همین جا درج بفرمایید
عیسی دوستی
اسفند 23, 1398 at 19:53مثل همیشه عالی
رحیم
اسفند 23, 1398 at 19:47سلام
ممنون بابت اطلاعاتتون
وقتی رنگ فوری سفید رو بافاصله میزنم رنگ قبلی رو میسوزونه دلیلش چیه؟
ممنون میشم راهنمائی بفرمایید
عباس جمالی
اسفند 24, 1398 at 05:45سلام آقا رحیم.دقت بفرمایید فاصله زمانی جهت خشک شدن کامل باید به طور جدی رعایت شود.در نظر داشته باشید نوع برند رنگ و تاریخ انقضای رنگ تاثیر گذاره
آزاده راد منش
اسفند 23, 1398 at 19:44سلام خسته نباشد آقای جمالی🌹 آیا بتونه فوری که فرمودید رنگ های دیگه ای هم داره؟
عباس جمالی
اسفند 23, 1398 at 19:47سلام بله.رنگ هایی که من خودم در بازار تهران مشاهده کردم شامل بتونه های فوری رنگ سفید، قرمز، طوسی، مشکی، گل ماشی ، اخرایی بوده
مجتبی تجویدی
اسفند 23, 1398 at 18:55عالی دستتون درد نکنه بله بنده کارم تخصصی رنگ ام دی اف خام هست و دقیقا مراحل و توضیحاتتون درست بود . دستتون درد نکنه .
عباس جمالی
اسفند 23, 1398 at 19:19سلام مجتبی جان.خوشحالم دوست گلم که این مبحث مورد تایید استاد کاری مثل شما قرار گرفت.انشالله همیشه شاد و سلامت باشید.